Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης της επανακατειλημμένης κατάληψης Ευαγγελισμού

Fund for financial support of the reoccupied squat of Evagelismos

Campaña de apoyo financiero a la okupa reocupada de Evangelismos

Campagne de soutien financier pour le squat réoccupé d'Evangelismos

Campanha de apoio financeiro à okupa reocupada de Evangelismos

Kampagne für finanzielle Unterstützung der wiederbesetzten Evangelismos Besetzung

-πίσω θα τον πάρουμε τον Ευαγγελισμό -πίσω θα τον πάρουμε τον Ευαγγελισμό -πίσω θα τον πάρουμε τον Ευαγγελισμό Campaña de apoyo financiero a la -por el momento- okupa desalojada de Evangelismos  Campagne de soutien financier pour le squat d'Evangelismos, évacué... pour le moment

Kampagne für finanzielle Unterstützung der – zur Zeit – evakuierten Evangelismos BesetzungΚαμπάνια οικονομικής ενίσχυσης της -προς το παρόν- εκκενωμένης κατάληψης Ευαγγελισμού

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 30/09 έγινε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο. Με φόντο μια φρουρούμενη γειτονιά από μπάτσους κάθε λογής, έγινε εισβολή στην κατάληψη, όπου συνελήφθησαν 10 σύντροφοι και συντρόφισσες, ένας εκ των οποίων -κι ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες- βρέθηκε από την ταράτσα του κτιρίου στο κενό. Οι σύντροφοι-ισσες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΗ, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, με τον τραυματία σύντροφο να κρατείται ξεχωριστά και να μην λαμβάνει αρχικά την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η δικογραφία παραμένει στα χέρια του εισαγγελέα, επομένως οι γνωστές σε εμάς κατηγορίες είναι αυτές που ανακοινώθηκαν στα συλληφθέντα άτομα κατά την σύλληψη - διατάραξη οικιακής ειρήνης, ρευματοκλοπή, απείθεια, νόμος περί όπλων κατά συναυτουργία. Έξω από το κτίριο υπήρξαν αντανακλαστικές αντιδράσεις και συγκρούσεις, με αποτέλεσμα μία ακόμη σύλληψη, ενώ δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης συνεχίζονται και πληθαίνουν, εντός και εκτός Ηρακλείου.

Από την ημέρα της εκκένωσης το κτίριο ξεκίνησε να σφραγίζεται άμεσα με λαμαρίνες και τσιμέντο στις πόρτες και τα παράθυρα, χωρίς καν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αδιαφορώντας για το ότι έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ο "νόμιμος ιδιοκτήτης" του κτιρίου) κοστολόγησε τις εργασίες σφραγίσματος στα 37.200€ (το μέγιστο ποσό που ορίζεται από το νόμο για απευθείας αναθέσεις). Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ζημιές, με στόχο το κτίριο να μην είναι βιώσιμο και λειτουργικό. Επιπλέον παρά τις καταγγελίες από φιλοζωικά σωματεία για εγκλωβισμένα ζώα εντός του, αυτό σφραγίστηκε καθολικά, μην αφήνοντας στις δύο γάτες μας, τον Τσίκο και την Στάχτη καμία πρόσβαση σε φαγητό και νερό, καταδικάζοντάς τα σε θάνατο με ξεκάθαρη ευθύνη της Πρυτανείας.

(Η κατάληψη μετά την εκκένωση)

Η εκκένωση του Ευαγγελισμού δεν έρχεται σε κενό χρόνο, αλλά προστίθεται στη δυστοπτική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ελληνικό κράτος και κεφάλαιο ευθύνονται για αμέτρητους θανάτους (χαρακτηριστικές για εμάς στην Κρήτη οι πρόσφατες δολοφονίες του Κώστα Μανιουδάκη από τα ΤΑΕ Σούδας, και του Αντώνη Καρυώτη στην ΑΝΕΚ) αλλά και φυσικές καταστροφές, που έχουν γίνει "κανονικότητα", και προσπαθούν να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται στην κυριαρχία τους. Όσο το κόστος ζωής αυξάνεται ασταμάτητα και τα εργασιακά μας δικαιώματα ισοπεδώνονται, όσο μετανάστριες πνίγονται στο Αιγαίο και κρατούμενοι καταδικάζονται με θάνατο στις φυλακές, όσο πραγματοποιούνται δεκάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μας διώχνουν από τις γειτονιές μας για να πάρουν τη θέση μας τουρίστες, τόσο εντείνουν την καταστολή τόσο στις καταλήψεις, όσο και σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης και αγώνα που αναπτύσσεται εναντίον τους, στους δρόμους, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας.

Οι καταλήψεις, λοιπόν, αποτελούν ρωγμές σε αυτήν την κανονικότητα και οπλίζουν τις επιθυμίες μας για ανάσες ελευθερίας σε αυτόν τον ασφυκτικό κόσμο. Κι αυτό γιατί -κόντρα στην εξατομίκευση, την απάθεια και την ανάθεση που καλλιεργείται- οι καταλήψεις, διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του παρελθόντος και αποτελούν βασικό κομμάτι των αγώνων του σήμερα. Παράλληλα, σε μια κοινωνία με χιλιάδες άδεια σπίτια και ανθρώπους χωρίς στέγη, καλύπτουν την κοινή μας ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση, αμφισβητούν στην πράξη την έννοια της ιδιοκτησίας και δίνουν ένα παράδειγμα συλλογικής ζωής. Το θέμα για εμάς δεν ήταν ποτέ αν είναι “νόμιμες” ή “παράνομες”, αλλά ότι είναι δίκαιες και αναγκαίες.

Πριν 21 χρόνια αντικρίσαμε ένα κτίριο ερείπιο, παρατημένο για δεκαετίες, που αποτελούσε μια εστία μόλυνσης. Χωρίς τη βοήθεια κανενός θεσμικού ή ιδιωτικού φορέα αλλά αντιιεραρχικά και αυτοοργανωμένα καταφέραμε να κάνουμε ένα ετοιμόρροπο κτίριο βιώσιμο και λειτουργικό. Έναν χώρο ανοιχτό προς την κοινωνία αλλά και σε όσες αποκλείονται από αυτήν, με στεγαστική δομή, κινηματικό βιβλιοπωλείο και βιβλιοθήκη, γυμναστήριο... Τα τελευταία χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει τρεις φορές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου, με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα στην ιστορικότητα του, και με προσωπικό κόπο και πόρους συντρόφων/ισσων, και συνεισφορές αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες εργασίες έγιναν μάλιστα το καλοκαίρι του '23, και ολοκληρώνονταν τις ημέρες της εκκένωσης. 

Όλα αυτά τα χρόνια στον Ευαγγελισμό στεγάστηκαν ομάδες και συλλογικότητες, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνελεύσεις, έλαβαν χώρα δομές αλληλεγγύης, διοργανώθηκαν ποικίλες πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η κατάληψη Ευαγγελισμού ήταν και είναι οι σχέσεις, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, το κίνημα, όλοι και όλες εμείς. Ένας ιστορικός πολιτικός χώρος, που αποτελεί ορόσημο για το κίνημα αλλά και την πόλη του Ηρακλείου, για την συμμετοχή του στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, την αντιφασιστική του δράση, και την έμπρακτη στήριξη σε διωκόμενους-ες αγωνιστ(ρι)ές και πολιτικούς κρατούμενους.

(Ο Ευαγγελισμός δεν παραδίνεται, μάχεται και θα τον πάρουμε πίσω!)

Αδυνατώντας να μείνουμε άπραγες απέναντι στην καταστολή και αγωνιζόμενοι-ες για τα κεκτημένα αγώνων όλων αυτών των χρόνων αλλά και για τα όσα έπονται, έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα υπεράσπισης της κατάληψης. Μέρα με τη μέρα με πορείες, παρεμβάσεις, αφισοκολλήσεις, μοιράσματα κειμένων, δράσεις αλληλεγγύης, στήριξη άλλων αγώνων της πόλης.

(Πορεία υπεράσπισης 08/10 Ηράκλειο, Κρήτη)

Πέραν της πολιτικής στήριξης και αλληλεγγύης, στο σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες και με πρακτικά ζητήματα και γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε την οικονομική σας στήριξη για:

1) να καλύψουμε τα δικαστικά έξοδα των συλληφθέντων της εκκένωσης, αλλά και όσων έχουν ήδη συλληφθεί ή θα συλληφθούν κατά τις δράσεις αλληλεγγύης.

2) να αντικατασταθεί ο κινηματικός εξοπλισμός που καταστράφηκε ή πλιατσικολογήθηκε από τους μπάτσους.

3) να αποπληρώσουμε έξοδα για τα υλικά και τις εργασίες αποκατάστασης του καλοκαιριού, διαδικασία η οποία είχε δρομολογηθεί για την περίοδο αυτή αλλά διεκόπη λόγω της εισβολής, ενώ καταστράφηκε και ο εξοπλισμός για προγραμματισμένες εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης.

4) να προετοιμαστούμε υλικοτεχνικά για να αποκαταστήσουμε τις καταστροφές που προκάλεσαν μπάτσοι και πρυτανικές αρχές με το σφράγισμα του κτηρίου.

Το οικονομικό κόστος για το σύνολο των παραπάνω ζητημάτων ξεπερνάει τον στόχο αυτής της καμπάνιας, ο οποίος αποτελεί το ποσό που θεωρούμε πως χρειαζόμαστε άμεσα για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλον τον κόσμο που έχει σταθεί δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα, και επιφυλασσόμαστε με την επιστροφή μας στο σπίτι να επιστρέψουμε όλη αυτή την δύναμη και την αλληλεγγύη στο κίνημα, όπως κάναμε τα τελευταία 21 χρόνια.

Τίποτα δεν τελείωσε - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ!

https://evagelismos.squat.gr/

Fund for financial support of the -temporarily- evicted squat of Evagelismos

In the early morning of Saturday 30/09 an eviction operation was carried out at the Evagelismos squat in Heraklion. Against the backdrop of a guarded neighborhood by all kinds of cops, the squat was invaded and 10 comrades were arrested, one of whom -while handcuffed- was led to fall from the roof of the building into the void. The comrades were taken to the General Police Directorate of Heraklion, with the injured comrade being held separately and initially being denied the necessary medical treatment. The case file remains in the hands of the prosecutor, so the charges known to us are those announced at the time of arrest - disturbance of domestic peace, theft of electricity, disobedience, law on weapons. Outside the building there were reflexive reactions and clashes, resulting in another arrest, while actions of resistance and solidarity continue and multiply, inside and outside Heraklion.

From the same day, the building immediately began to be sealed with metal sheets and cement on the doors and windows, without even the necessary approvals from the relevant authorities, regardless of the fact that it has been declared a historical monument. The University of Crete (the "legal owner" of the building) set the cost of the sealing works at 37.200€, which happens to be the maximum amount set by law for direct assignments. At the same time, extensive damage has been carried out, with the aim of making the building non functional. Furthermore, despite complaints from animal welfare associations about animals trapped inside, the building has been completely sealed off, leaving our two cats, Chico and Stahti, with no access to food and water, condemning them to death with clear responsibility of the Deanery of the University.

(The squat after the eviction)

The eviction of Evagelismos does not come out of nowhere, but adds to the dystopian reality we are experiencing. The greek state and capital are responsible for countless deaths and natural disasters, which have become "normality", and they try to silence any voice that resists their domination. The cost of living is rising endlessly and labour rights are being crashed, while immigrants are drowning in the Aegean Sea and prisoners are practically being sentenced to death in prisons. Dozens of first home auctions are taking place and we are being driven out of our neighbourhoods to be replaced by tourists. At this time, they are intensifying the repression both on squats and on every effort of organisation and struggle against them, in the streets, in schools, in workplaces.

Squats are cracks in this normality and reinforce our desire for breaths of freedom in this suffocating world. Against the individualisation and apathy that is cultivated, they keep alive the memory of the struggles of the past, and constitute a fundamental part of our struggles in the present. At the same time, in a society with thousands of empty houses and people without shelter, they meet our common need for decent living, challenge in practice the concept of property, and provide an example of collective life. The issue for us has never been whether they are 'legal' or 'illegal', but that they are just and necessary.

Twenty-one years ago we saw a building in ruins, abandoned for decades, which was a hotbed of contamination. Without the help of any institutional or private entity, but anti-hierarchically and self-organised, we managed to make a decaying building viable and functional. A space open to the community and to those excluded from it, with a housing structure, a mobile bookshop, a library, and a gym, amongst other facilities. In the last years we carried out maintenance and restoration works on the building three times, with the appropriate care and attention to its historicity, and with personal efforts and resources of comrades, and solidarity contributions from Greece and abroad. The most recent works actually took place in the summer of '23, and were being completed at the time of the eviction. 

Throughout all these years, Evagelismos has housed political groups and collectives, solidarity structures, and was the place were dozens of assemblies and political and social events took place. Evagelismos Squat was and is the relationships, comradeship, solidarity, the movement, all of us. A historical political space, a landmark for the movement and the city of Heraklion, for its role in social and class struggles, its anti-fascist action, and its practical support for persecuted militants and political prisoners.

Unable to remain inactive against the repression, and fighting for what we've succeeded throughout all these years and for what is to come, we have started the struggle to defend the squat. Day by day, with demonstrations, interventions, posters, distribution of texts, solidarity actions, and support for other struggles in our city.

(Demonstration for Evagelismos 08/10 Herakleion, Crete)

Sadly we are also facing practical issues, and we have to call on the world of struggle and solidarity to support us financially, so that we can:

1) cover the legal costs of those arrested during the eviction, and those who have already been arrested or will be arrested during the solidarity actions.

2) replace the collective equipment destroyed or looted by the cops.

3) to pay off expenses for materials and the rehabilitation work done during the summer, a process that had been planned to conclude in this period but was interrupted due to the invasion. Equipment for planned financial aid events was also destroyed.

4) prepare materially to restore the damage caused by the cops and the university authorities by sealing the building.

The financial cost for all of the above issues exceeds the goal of this campaign, which is the amount we feel we need immediately to meet the most urgent needs.

We heartily thank all the people who have supported us all this time. We intend to return all this strength and solidarity to the movement, as we have done for the last 21 years, upon our return home.

Nothing is over - SQUAT FOR EVER IN EVAGELISMOS 

https://evagelismos.squat.gr/

Campaña de apoyo financiero a la -por el momento- okupa desalojada de Evangelismos

A las primeras horas de la madrugada del sábado 30/09 hubo una operación para desalojar la okupación de Evangelismos en Heraklion (isla de Creta). En un ambiente de un barrio custodiado por policías de todo tipo, la okupación fue invadida, en la que fueron detenid@s 10 compañero@s, uno de los cuales, incluso esposado, fue tirado al vacío desde el techo del edificio. Los compañeros fueron trasladados a la GADI (Comisaría General de Heraklion), donde fueron imputados con cargos, mientras que el compañero herido estaba aislado sin recibir, en un primer momento, la atención médica necesaria. El expediente judicial sigue en manos del fiscal, por lo tanto los cargos que conocemos son los anunciados a los detenidos en el momento del arresto: daños domésticos, fraude eléctrico, desobedencia civil, tenencia ilícita de armas. Fuera del edificio hubo reacciones espontaneas y enfrentamientos que resultaron con la detención de una persona más, mientras que las acciones de resistencia y solidaridad continúan y aumentan, dentro y fuera de la ciudad de Heraklion.

Desde el día del desalojo, el edificio comenzó a ser inmediatamente sellado con chapas y cemento en puertas y ventanas, sin siquiera las necesarias autorizaciones de las autoridades competentes, sin tener en cuenta que el edificio ha sido declarado monumento histórico. La Universidad de Creta (el "propietario legal" del edificio) calculó las obras de sellado en 37.200 euros (el importe máximo fijado por ley para las asignaciones directas). Al mismo tiempo, se han producido importantes daños con el objetivo de hacer que el edificio no sea viable ni funcional. Además, a pesar de las quejas de las organizaciones de bienestar animal sobre los animales atrapados en su interior, fue sellado completamente, dejando a nuestros dos gatos, a Chico y a Stajti (Ceniza), sin acceso a comida y agua, condenándolos a muerte con la clara responsabilidad del Rectorado.

El desalojo de Evangelismos no viene de la nada, sino que se suma a la realidad distópica en la que estamos sumergidos. El Estado y el capital griegos son responsables de innumerables muertes (muy próximos para nosotr@s en Creta, los recientes asesinatos de Kostas Manioudakis por TAE – Departamento de Operaciones Policíacas – de la ciudad de Souda (Chania) y de Antonis Karyotis por ANEK, empresa marítima), pero también de catástrofes naturales, que se han convertido en "normalidad", y tratan de amordazar cualquier voz que se resista a su dominio. Mientras el coste de vida sigue aumentándose y nuestros derechos laborales se vulneran, mientras las mujeres inmigrantes se ahogan en el mar Egeo y los presos son condenados a muerte en las cárceles, mientras se celebran decenas de subastas de primeras viviendas y estamos impulsados fuera de nuestros barrios para ser reemplazados por turistas, intensifican la represión tanto en las okupaciones como en cada intento de organizarse y luchar contra ellos, en las calles, en las escuelas, en los lugares de trabajo.

Las okupaciones, entonces, son grietas en esta normalidad y arman nuestros deseos de respiros de libertad en este mundo asfixiante. Y esto porque -contra la individualización y la apatía que se cultivanlas okupaciones mantienen viva la memoria de las luchas del pasado y forman parte fundamental de las luchas de hoy. Al mismo tiempo, en una sociedad con miles de casas vacías y personas sin hogar, satisfacen nuestra necesidad común de una vida digna, desafían en la práctica el concepto de propiedad y dan ejemplo de vida colectiva. La cuestión para nosotros nunca ha sido si son "legales" o "ilegales", sino que son justas y necesarias.

Hace 21 años nos encontramos con un edificio en ruinas, abandonado durante décadas, que era un foco de contaminación. Sin la ayuda de ningún organismo institucional o privado, pero de maneraantijerárquica y autoorganizada, logramos hacer sostenible y funcional un edificio en ruinas. Un espacio abierto a la sociedad pero también a los excluidos de ella, con estructuras de vivienda, cine, librería y biblioteca, gimnasio... En los últimos años hemos realizado tres trabajos de mantenimiento y restauración del edificio, con la atención y el cuidado correspondientes a su historicidad, con el esfuerzo personal y los recursos de compañer@s, y contribuciones de solidaridad de Grecia y del extranjero. El trabajo más reciente se realizó en el verano del 23 y se estaba finalizado los días del desalojo

A lo largo de todos estos años en la okupa de Evangelismos encontraron techo grupos y colectivos, se realizaron decenas de asambleas, se desarrollaron estructuras solidarias, se llevaron a cabo diversos eventos políticos, culturales y sociales. La okupa de Evangelismos era y sigue siendo las relaciones, el compañerismo, la solidaridad, el movimiento social, tod@s nosotr@s. Un espacio político histórico, que es un punto culminante para los movimientos sociales pero también para la mismísima ciudad de Heraklion, por su participación en las luchas sociales y de clases, su acción antifascista y su apoyo práctico a los activistas perseguidos y a los presos políticos.

(¡Evangelismos no se rinde, lucha y lo recuperaremos!)

Incapaces de permanecer inactiv@s frente a la represión y luchando por los logros de las luchas de todos estos años pero también por las que vendrán, hemos iniciado la lucha para defender la okupación. Día tras día con manifestaciones, intervenciones, pegadas de carteles, repartiendo textos, acciones solidarias, apoyando otras luchas de la ciudad.

(Manifestación solidaria con Evangelismos 08/10 Heraklion, Creta)

Además del apoyo político y la solidaridad, hoy también nos enfrentamos a cuestiones prácticas y por este motivo necesitamos su apoyo financiero para:

1) cubrir los gastos judiciales de los detenidos durante el desalojo, así como de los que ya han sido detenidos o serán detenidos durante las acciones de solidaridad.

2) reemplazar las infraestructuras del movimiento que o bien fueron destruidas o bien fueron saqueadas por los maderos/ pacos.

3) liquidar los gastos de materiales y trabajos de restauración del verano, proceso que se había iniciado para este período pero que fue interrumpido por la invasión, mientras que también fue destruido el equipamiento para los eventos previstos de apoyo económico.

4) prepararnos logísticamente para reparar los daños causados por la policía y las autoridades de la rectoría sellando el edificio.

El costo financiero de todos los temas anteriormente expuestos excede el objetivo de esta campaña, que es la cantidad que creemos que necesitamos de inmediato para cubrir las necesidades que existen.

Agradecemos desde el fondo de nuestro corazón a todas las personas que nos han apoyado todo este tiempo, y esperamos volver a casa para devolver toda esta fuerza y solidaridad al movimiento, como lo hemos hecho durante los últimos 21 años.

Nada ha terminado - ¡OKUPACIÓN PARA SIEMPRE EN EVANGELISMOS!

https://evagelismos.squat.gr/

Campagne de soutien financier pour le squat d'Evangelismos, évacué... pour le moment

 Au petit matin du samedi 30 septembre, une opération policière a eu lieu pour évacuer le squat d'Evangelismos à Héraklion de Crète. Sur fond d'un quartier rempli par toutes sortes de flics, qui ont envahi le squat, 10 camarades ont été arrêté.e.s, dont l'un s'est retrouvé depuis toit de l'immeuble dans le vide, alors qu'il était menotté. Les camarades ont été emmené.e.s au comico central de la ville, où ils ont été inculpé.e.s ; quant au camarade blessé il était détenu séparément des autres sans recevoir les soins médicaux nécessaires. L'affaire reste encore entre les mains du procureur, ainsi les chefs d'inculpation que nous connaissons sont ceux annoncés au moment de l'arrestation : vol d'électricité, occupation illégale, outrage et rébellion, détention d’armes en réunion... Dehors, pendant l'expulsion ont eu lieu des réactions réflexes et des affrontements aboutissant à une nouvelle arrestation, tandis que des actions de résistance et de solidarité se poursuivent et se multiplient, à Héraklion et ailleurs.

 Dès le jour de l'expulsion, le bâtiment a été scellé avec des tôles et du ciment sur les portes et les fenêtres, sans même avoir les autorisations nécessaires des services compétents, sans pendre en compte que le bâtiment a été déclaré « monument historique ». L'Université de Crète, « propriétaire légal » du bâtiment, a estimé les travaux de scellement à 37 200 € (montant maximum fixé par la loi pour les contrats sans appel d’offre). En même temps, d’importants dégâts ont été causés au bâtiment dans le but de le rendre non viable et non fonctionnel. De plus, malgré les dénonciations des organisations de protection des animaux concernant les animaux piégés à l'intérieur, le bâtiment a été entièrement scellé, ne laissant aucun accès à la nourriture et à l'eau à nos deux chats Tsiko et Stahti, les condamnant ainsi à la mort.

 L'expulsion d'Evangelismos n'arrive pas à n'importe quel moment, mais vient s’ajouter à la réalité dystopique que nous vivons. L'État et le Capital grecs sont responsables d'innombrables morts (les assassinats récents de K. Manioudakis et d'A. Karyotis) ainsi que des catastrophes naturelles devenues « normales » et ils tentent de museler toute voix qui résiste à leur domination. D'un côté, le coût de la vie continue à augmenter, nos droits de travail sont écrasés, les migrantes se noient dans la mer Égée et des prisonniers sont condamnés à mort dans les prisons, les saisies et liquidations des résidences principales hypothéquées, la gentrification de nos quartiers pour qu'on soit remplacés par les touristes ; de l'autre, ils intensifient la répression tant contre les squats que contre toute tentative d'organisation et de lutte dans les rues, dans les écoles, dans les lieux de travail.

 Les squats sont alors les brèches dans cette normalité et arment nos désirs de liberté dans ce monde étouffant. Parce que les squats préservent la mémoire des luttes du passé et sont un élément clé des luttes d’aujourd’hui : contre l’individualisation, l’apathie et la délégation. En parallèle, dans une société avec des milliers de maisons vides et de personnes sans logement, les squats répondent à notre besoin commun d’une vie décente, remettent en cause par les actes le concept de la propriété et donnent un exemple de vie collective. Pour nous il n’a jamais été question de « légalité » ou d’« illégalité » des squats, ils sont justes et nécessaires.

 Il y a 21 ans, nous sommes rentré.e.s dans un bâtiment vétuste, abandonné depuis des décennies, source d’infestations. Sans l’aide d’aucun organisme institutionnel ou privé mais de façon anti-hiérarchique et auto-organisée, nous avons réussi à rendre viable et fonctionnel un bâtiment en ruine. Un espace ouvert à la société locale mais aussi aux exclu.e.s de celle-ci, faisant fonctionner une structure de logement, une librairie et une bibliothèque, une salle de sport… Ces dernières années, nous avions réalisé à trois reprises des travaux d'entretien et de restauration du bâtiment, avec le soin et l’attention correspondant à son historicité, avec des efforts personnels et des apports de solidarité financière venant des camarades de grèce et de l'étranger. Les travaux les plus récents ont été réalisés en été 2023 et étaient en cours d'achèvement au moment de l'expulsion.

 Tout au long de ces années au squat d'Evangelismos des groupes et collectifs ont trouvé un local, des dizaines d'assemblées ont eu lieu, des structures de solidarité ont été créées et divers événements politiques, culturels et sociaux ont été organisés. Le squat d'Evangelismos représentait et continue à représenter les relations humaines, la camaraderie, la solidarité, le mouvement, nous toutes et tous. Un lieu politique historique, qui est une référence pour le mouvement anarchiste mais aussi pour la ville d'Héraklion, vu sa participation aux luttes sociales et de classe, son action antifasciste, son soutien concret aux militant.e.s inculpé.e.s et aux prisonnier.e.s politiques.

(Evangelismos ne se rend pas, il lutte et on le réoccupera)

 Incapables de rester les bras croisés face à la répression et se battant pour les acquis des luttes passées et celles à venir, nous avons entamé le combat pour défendre le squat. Jour après jour, avec des manifestations, des interventions, des affichages et des diffusion de tracts, des actions de solidarité, des actions de soutien aux autres luttes dans notre ville.

 En plus du soutien politique et de la solidarité, nous avons besoin de votre soutien financier car nous sommes également confrontés à des problèmes pratiques :

1) couvrir les frais de justice des personnes arrêtées lors de l'expulsion, ainsi que de celles qui ont déjà été arrêtées ou seront arrêtées lors des actions de solidarité.

2) remplacer le matériel militant détruit ou pillé par les flics.

3) rembourser les frais des travaux de restauration de l'été qui étaient mise en route et se poursuivaient cette période mais interrompus par l’évacuation, tandis que le matériel destiné aux événements de solidarité économique a été également détruit.

4) préparer la logistique pour réparer les dégâts causés par les flics et les autorités de l'université en scellant le bâtiment.

Le coût de tout cela dépasse l'objectif de cette campagne, pour le moment le but c’est de réunir le montant dont nous avons besoin immédiatement.

Nous remercions du fond du cœur toutes les personnes qui nous ont soutenus tout ce temps ; dès notre rentrée chez nous (au squat) nous nous engageons à rendre cette force et cette solidarité au mouvement, comme nous l'avons fait depuis 21 ans.

 Rien n'est fini – SQUAT POUR TOUJOURS A EVANGELISMOS !

https://evagelismos.squat.gr/

Campanha de apoio financeiro à – pelo momento – okupa desalojada de Evangelismos

Às primeiras horas da madrugada de sábado 30/09 houve uma operação para desalojar a ocupação de Evangelismos em Heraklion (ilha de Creta). Em um ambiente de um bairro custodiado por policiais de todo tipo, a ocupação foi invadida, na qual foram detidos 10 companheiros, um dos quais, inclusive algemado, foi jogado do telhado do edifício para o vazio. Os companheiros foram transladados à GADI (Delegacia Geral de Heraklion), onde foram indiciados como acusados, enquanto que o companheiro ferido estava isolado sem receber, em um primeiro momento, a atenção médica necessária. O expediente judicial segue em mãos do promotor, portanto as acusações que conhecemos são as anunciadas aos detidos no momento da detenção: danos domésticos, fraude elétrica, desobediência civil, porte ilegal de armas. Fora do edifício houve reações espontâneas e enfrentamentos que resultaram com a detenção de mais uma pessoa, enquanto que as ações de resistência e solidariedade continuam e aumentam, dentro e fora da cidade de Heraklion.

 Desde o dia do desalojo, o edifício começou a ser imediatamente vedado com chapas e cimento em portas e janelas, sem sequer as necessárias autorizações das autoridades competentes, sem ter em conta que o edifício foi declarado monumento histórico. A Universidade de Creta (o “proprietário legal” do edifício) calculou as obras de vedação em 37.200 euros (o montante máximo fixado por lei para as dotações diretas). Ao mesmo tempo, foram produzidos importantes danos com o objetivo de fazer com que o edifício não seja viável nem funcional. Ademais, apesar das queixas das organizações de bem estar animal sobre os animais presos em seu interior, foi vedado completamente, deixando nossos dois gatos, Chico e Stajti (Ceniza), sem acesso a comida e água, condenando-os à morte com a clara responsabilidade do Reitorado.

O desalojo de Evangelismos não vem do nada, mas se soma à realidade distópica na qual estamos submersos. O Estado e o capital gregos são responsáveis de inumeráveis mortes (muito próximos para nós em Creta, os recentes assassinatos de Kostas Manioudakis pelo TAE – Departamento de Operações Policiais – da cidade de Souda (Chania) e de Antonis Karyotis por ANEK, empresa marítima), mas também de catástrofes naturais, que se converteram em “normalidade”, e tratam de amordaçar qualquer voz que resista a seu domínio. enquanto o custo de vida segue aumentando e nossos direitos laborais são violados, enquanto as mulheres imigrantes se afogam no mar Egeo e os presos são condenados à morte nos cárceres, enquanto se celebram dezenas de leilões de primeiras moradias e somos impulsionados fora de nossos bairros para sermos substituídos por turistas, intensificam a repressão tanto nas ocupações como em cada tentativa de organizar-se e lutar contra eles, nas ruas, nas escolas, nos locais de trabalho.

 As ocupações, então, são frestas nesta normalidade e armam nossos desejos de respiros de liberdade neste mundo asfixiante. E isto porque – contra a individualização e a apatia que se cultivam as ocupações mantem viva a memória das lutas do passado e fazem parte fundamental das lutas de hoje. Ao mesmo tempo, em uma sociedade com milhares de casas vazias e pessoas sem lar, satisfazem nossa necessidade comum de uma vida digna, desafiam na prática o conceito de propriedade e dão exemplo de vida coletiva. A questão para nós nunca foi se são “legais” ou “ilegais”, mas que são justas e necessárias.

Faz 21 anos nos encontramos com um edifício em ruínas, abandonado durante décadas, que era um foco de contaminação. Sem a ajuda de nenhum organismo institucional ou privado, mas de maneira anti-hierárquica e auto-organizada, conseguimos tornar sustentável e funcional um edifício em ruinas. Um espaço aberto à sociedade, mas também aos excluídos dela, com estruturas de moradia, cinema, livraria e biblioteca, ginásio… Nos últimos anos realizamos três trabalhos de manutenção e restauração do edifício, com a atenção e o cuidado correspondentes a sua historicidade, com o esforço pessoal e os recursos de companheiros, e contribuições de solidariedade da Grécia e do estrangeiro. O trabalho mais recente se realizou no verão de 2023 e estava finalizado nos dias do desalojo.

 Ao longo de todos estes anos na ocupa de Evangelismos encontraram teto grupos e coletivos, realizaram-se dezenas de assembleias, se desenvolveram estruturas solidárias, se levaram a cabo diversos eventos políticos, culturais e sociais. A ocupa de Evangelismos era e segue sendo as relações, o companheirismo, a solidariedade, o movimento social, todos nós. Um espaço político histórico, que é um ponto culminante para os movimentos sociais, mas também para a mesmíssima cidade de Heraklion, por sua participação nas lutas sociais e de classes, sua ação antifascista e seu apoio prático aos ativistas perseguidos e aos presos políticos.

Incapazes de permanecer inativo frente à repressão e lutando pelas conquistas das lutas de todos estes anos, mas também pelas que virão, iniciamos a luta para defender a ocupação. Dia após dia com manifestações, intervenções, colagem de cartazes, distribuição de textos, ações solidárias, apoiando outras lutas da cidade.

Além do apoio político e a solidariedade, hoje também enfrentamos as questões práticas e por este motivo necessitamos seu apoio financeiro para:

1) cobrir os gastos judiciais dos detidos durante o desalojo, assim como dos que já foram detidos ou serão detidos durante as ações de solidariedade.

2) substituir as infraestruturas do movimento que ou foram destruídas ou foram saqueadas pelos policiais/milicos.

3) liquidar os gastos de materiais e trabalhos de restauração do verão, processo que havia se iniciado para este período, mas que foi interrompido pela invasão, enquanto que também foi destruído o equipamento para os eventos previstos de apoio econômico.

4) preparar-nos logisticamente para reparar os danos causados pela polícia e as autoridades da reitoria vedando o edifício.

O custo financeiro de todos os temas anteriormente expostos excede o objetivo desta Campanha, que é a quantidade que cremos que necessitamos de imediato para cobrir as necessidades que existem.

Agradecemos desde o fundo de nossos corações a todas as pessoas que nos apoiaram todo este tempo, e esperamos voltar a casa para devolver toda esta força e solidariedade ao movimento, como temos feito durante os últimos 21 anos.

Nada terminou – ocupação PARA SEMPRE EM EVANGELISMOS!

https://evagelismos.squat.gr/

Kampagne für finanzielle Unterstützung der – zur Zeit – evakuierten Evangelismos Besetzung

Am frühen Morgen Samstags 30/09 fand ein Evakuierungsaktion gegen der Evangelismos Besetzung in Heraklion statt. Vor dem Hintergrund einer von aller Art Bullen bewachten Nachbarschaft, die Besetzung wurde eingedrungen und 10 Kameraden/innen wurden festgenommen, und einer von ihnen - mit Handschellen gefesselt – fiel vom Dach des Gebäudes auf den Boden. Die Kameraden/innen wurden zur Generalpolizeidirektion Heraklions gebracht, indessen der verletzte Kamerad wurde einzeln inhaftiert und anfangs der Zugang zur notwendigen Gesundheitsversorgung verweigert. Die Prozessakte bleibt in den Händen des Staatsanwalts, also die uns bekannten Strafanzeige sind die zum Zeitpunkt der Festnahme ankündigte – Störung des häusliches Friedens, Stromdiebstahl, Ungehorsam, und Verstöße gegen das Waffengesetz. Des Gebäudes draußen passierten reflexiven Reaktionen und Zusammenstößen, die zu eine weitere Festnahme führten, solange Aktionen von Resistenz und Solidarität andauern und vervielfachen sich, innerhalb und außerhalb Heraklions.

Von dem gleichen Tag, begann das Siegel des Gebäudes mit Blech- und Betonaufstellen an die Türen und die Fenster, ohne Genehmigung der zuständigen Behörden, trotz der Tatsache, dass das Gebäude zum historischen Monument erklärt wurde. Das Universität Kretas (der "gesetzlichen Eigentümer" des Gebäudes) hat die Kosten der Versiegelung des Gebäudes auf 37.200€ festgelegt, eine Geldmenge der übrigens der gesetzlich festgelegte Höchstbetrag für direkt zugeordnete Bauarbeiten ist. Dazu, das Gebäude wurde schwer beschädigt, mit dem Ziel, es funktionsunfähig zu machen. Außerdem, trotz Beschwerden von Tierschutzvereine über darin gefangene Tiere, das Gebäude wurde komplett versiegelt, und beiden unsere Katzen, Tsiko und Stachti, blieben zurück ohne Zugang zu Nahrung und Wasser, sicherlich zum Tode verurteilt – das Dekanat ist dafür offensichtlich verantwortlich.  

Das Beräumen der Evangelismos Besetzung ist kein Zufall, sondern trägt es zu der dystopischen Realität die wir erleben bei. Der griechische Staat und Kapital sind für unzählige Todesfälle und Naturkatastrophen verantwortlich, während Immigranten im Meer ertrinken und Gefangene werden praktisch zum Tode verurteilt. Dutzende von Hausaktionen finden statt und wir werden aus unseren Viertel vertrieben und durch Touristen ersetzt. Gleichfalls verstärken sie die Unterdrückung gegen die Besetzungen und jede Organisations- und Kampfanstrengung gegen sie, in die Straßen, die Schulen, die Arbeitsplätze.

Besetzungen sind Risse in diese Normalität, und sie verstärken unser Verlangen nach Atemzügen der Freiheit in dieser erdrückenden Welt. Gegen die Individualisierung und die Apathie die kultiviert werden, sie halten die Erinnerung an die Kämpfe der Vergangenheit wach, und auch sind sie ein wesentlicher Teil der Kämpfe der Gegenwart. Gleichzeitig, in einer Gesellschaft mit Tausenden leeren Häuser und Obdachlosen, sie erfüllen unser gemeinsames Bedürfnis nach einem anständigen Leben, sie stellen in der Praxis den Begriff des Eigentums infrage, und auch geben sie ein Beispiel für gemeinsames Leben. Das Problem für uns war niemand wenn sie "gesetzlich" oder "ungesetzlich" sind, sondern dass sie gerecht und notwendig sind.

Vor einundzwanzig Jahren sahen wir ein Gebäude in Trümmern, das seit Jahrzehnte verlassen war, das ein Infektionsherd war. Ohne institutionelle oder private Hilfe, sondern anti-hierarchisch und selbstorganisiert, wir haben es geschafft, ein verfallendes Gebäude lebens- und funktionsfähig zuach machen. Ein Ort, der für die Gemeinschaft und allen die von ihr ausgeschlossenen sind offen war, mit Wohnräumen, einem Bewegungsbuchladen, einer Bibliothek, einer Turnhalle, und anderen Einrichtungen. In den letzten Jahren haben wir dreimal Wartungs- und Sanierungsarbeiten durchgeführt, mit entsprechender Sorgfalt und Achtung auf seine Historizität, mit persönlichen Anstrengungen und Ressourcen von Kameraden/innen, und Solidaritätsbeiträge von Griechenland und aus dem Ausland. Die letzten Werken haben im Sommer 2023 statt gefunden, und waren zum Zeitpunkt der Räumung fast fertig.


In all diesen Jahren, Evangelismos hat politische Gruppen, Kollektiven und Solidaritätsstrukturen beherbergt, und war der Ort, an dem Dutzende Versammlungen, politische und gesellschaftliche Veranstaltungen statt fanden. Die Evangelismos Besetzung war und ist die Beziehungen, die Kameradschaft, die Bewegung, wir alle. Ein historischer politischer Ort, eines Wahrzeichen für die Bewegung und die Stadt Heraklion, für seine Rolle in sozialen und Klassenkämpfen, seine antifaschistische Aktion, seine praktische Unterstützung für verfolgte Militante und politische Gefangene.

Nicht in der Lage inaktiv gegen die Unterdrückung zu bleiben, wir kämpfen für alles was wir in all diesen Jahren erreicht haben und was kommen wird, und wir haben der Kampf zur Verteidigung der Besetzung begonnen. Täglich, mit Demonstrationen, Interventionen, Posters, Textverteilung, Solidaritätsaktionen, und Unterstützung anderer Kämpfe in unserer Stadt.

Leider, wir sind auch mit praktischen Problemen konfrontiert, und wir müssen die finanzielle Hilfe der Welt des Kampfs und der Solidarität in Anspruch nehmen, so dass wir:

1. die Anwaltskosten der während der Räumung Festgenommenen, und die von denen während der Solidaritätsaktionen festgenommen werden oder schon wurden, übernehmen

2. die kollektive Ausrüstung, die von den Bullen zerstört oder geplündert wurde, ersetzen

3. Material- und Restaurierungskosten für die Werken die im Sommer begonnen haben, abbezahlen. Der Abschluss dieses Prozesses war für diesen Zeitraum geplant, aber er wurde wegen der Invasion unterbrochen. Die Ausrüstung für geplante finanzielle Hilfsveranstaltungen wurde ebenfalls zerstört.

4. die Restaurierung der Schäden, die die Bullen und die Universitätsbehörden durch die Versiegelung des Gebäudes verursachten, vorbeireiten

Das finanzielle Kost für die oben genannten Probleme ist höher als den Ziel dieser Kampagne, der die sofort benötigt, um dringende Bedürfnisse zu erfüllen, Geldmenge ist.

Herzlichen Danken an alle Menschen, die uns unterstützt haben aller dieser Zeit. Wir beabsichtigen, all diese Macht und Solidarität in die Bewegung zurückzugeben, wie wir es in den letzten einundzwanzig Jahren getan haben, wenn wir nach Hause zurückkehren.

Nichts ist vorbei – EVANGELISMOS WIRD FÜR IMMER BESETZT SEIN

https://evagelismos.squat.gr/

101% of €10000

€ 10101 reached in total

-190 days left