Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

Destruction de la colline de Strefi

STREFI HILL IS BEING DESTROYED

LA COLINA DE STREFIS ESTÁ DESTRUIDA

DER STREFI-HÜGEL WIRD ZERSTÖRT

Στηρίξτε οικονομικά την κοινή προσπάθεια να σώσουμε τον Λόφο του Στρέφη, τα Εξάρχεια και την ιστορία τους από την πιο ωμή και συντονισμένη επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ η γειτονιά. Soutenez financièrement notre tentative commune de sauver la colline de Strefi, Exarcheia et leur histoire de l'offensive la plus brutale et coordonnée que le quartier ait jamais connu. Support financially the common effort to save Strefi Hill, Exarchia and its history from the most brutal and coordinated attack the neighborhood has ever received. Apoyar económicamente el esfuerzo común para proteger la colina de Strefis, Exarchia y su historia del ataque más brutal y coordinado que jamás haya recibido el barrio
Unterstützt den gemeinsamen Versuch, den Strefi-Hügel, Exarchia und seine Geschichte vor dem brutalsten und koordiniertesten Angriff zu retten, den das Viertel je erlebt hat.Ο Λόφος Στρέφη είναι από τους ελάχιστους δασικούς τόπους της Αθήνας και ο μοναδικός ελεύθερα προσβάσιμος, δημόσιος χώρος συνάθροισης των Εξαρχείων. Από τις 3 Οκτώβρη 2022 καταστρέφεται από δύο εταιρείες, την κτηματομεσιτική Prodea Investments και την UNISON, με πρόσχημα την ανάπλαση του Λόφου μέσω δωρεάς προς τον Δήμο Αθηναίων . Όπως συμβαίνει παγκόσμια, μέσω της άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων, οι λόφοι και οι πλατείες μετατρέπονται αποκλειστικά σε τουριστικά αξιοθέατα με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται οι μόνιμοι κάτοικοι που ζουν και κοινωνικοποιούνται σε αυτά. 

Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη προχωρά στην έναρξη μιας crowdfunding καμπάνιας για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα. 

Τα υπέρογκα έξοδα των δικαστικών προσφυγών εναντίον της Prodea, των συλλήψεων μελών μας και των συχνών κινητοποιήσεων, στραγγαλίζουν των αγώνα μας.Για την προπαγανδιστική μας δράση (εφημερίδα, αφίσες, εκδηλώσεις, υλικά, ανακοινώσεις) και για την κάλυψη δικαστικών εξόδων (προσφυγών ενάντια σε Prodea και Δήμο, συλλήψεων μελών της) χρειάζεται να καλύψουμε 5000 ευρώ.

Σας καλούμε να στηρίξετε οικονομικά την κοινή προσπάθεια να σώσουμε τον Λόφο, τα Εξάρχεια και την ιστορία τους από την πιο ωμή και συντονισμένη επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ η γειτονιά.


Ποιοι είμαστε

Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2021 με σκοπό να αντισταθεί και να σταματήσει τα καταστροφικά για τον Λόφο έργα. Η νέα συλλογικότητα, με πρόταγμα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη και μέσα από πλήθος κινητοποιήσεων, δημόσιων εκδηλώσεων, δράσεων παρεμπόδισης των έργων, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, δεντροφυτεύσεων, καθαρισμών του λόφου, δικτυώσεων με άλλες ομάδες της γειτονιάς, διεκδικεί αταλάντευτα να παραμείνει ο Λόφος Στρέφη δημόσιος και ελεύθερος από την κερδοφορία και την καταστολή. Παράλληλα αγωνίζεται για να παραμείνουν τα Εξάρχεια, μια πολύμορφη περιοχή πολιτικής και κοινωνικής δράσης, με όχημα την κινητοποίηση των κατοίκων και των θαμώνων.

Παρεμβάσεις στις εταιρίες Prodea και UNISON (εργολάβο του Δήμου για το πράσινο) , πορείες για την προστασία του Λόφου καθώς και για ζητήματα όπως ο εξευγενισμός και η τουριστικοποίηση της γειτονιάς των Εξαρχείων, καθιστούν την παρουσία μας αισθητή και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα:

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. 

H καταστροφή του Λόφου

Η Prodea Investments σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μετέτρεψε από τις 3 Οκτώβρη 2022 τον Λόφο σ’ ένα εργοτάξιο φυλασσόμενο από μπάτσους. Οι καταστροφικότατες παρεμβάσεις της, με την απόλυτη υποστήριξη του Δήμου και την αδιαφορία του Δασαρχείου, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική ζωή του Λόφου και στην ύπαρξη των πουλιών και των ζώων του, που άλλοτε απολάμβαναν το δασικό περιβάλλον και σήμερα δυσκολεύονται να ζήσουν εκεί.

Τα έργα αυτά δεν δίνουν καμία λύση στο κύριο πρόβλημα του Λόφου που είναι οι πλημμύρες και η διάβρωση του εδάφους. Αντίθετα, οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις όχι μόνο έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά έχουν αλλοιώσει και τη φυσιογνωμία του Λόφου σε επικίνδυνο βαθμό. Για την εγκατάσταση υπόγειων δικτύων ηλεκτροφωτισμού και κυκλώματος παρακολούθησης (CCTV), έχουν σκαφτεί βαθιά χαντάκια σε όλα τα μήκη και πλάτη του Λόφου, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της θαμνώδους και ποώδους βλάστησης και την καταστροφή ριζών δέντρων, το σπάσιμο βράχων αλλά και το κόψιμο πρανών σε μεγάλες κλίσεις, με αποτέλεσμα, το μαλακό χώμα που έχει προκύψει να παρασύρεται με την παραμικρή βροχόπτωση. Ενώ, το άμεσα σχεδιαζόμενο τσιμέντωμα της κορυφογραμμής και η καταστροφή των βράχων, θα εξαφανίσει σπάνια ενδημικά φυτά και τα ζώα που φωλιάζουν εκεί.

Απώτερος τους στόχος άλλωστε δεν είναι η αποκατάσταση των προβλημάτων του Στρέφη, αλλά η μετατροπή του από δασικό χώρο, σε επιτηρούμενο και φυλασσόμενο τουριστικό προορισμό. Τον ίδιο στόχο έχουν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του νυν δημάρχου Κ.Μπακογιάννη στο κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια, Σύνταγμα, Μεγάλος Περίπατος, Λυκαβηττός), προς όφελος των επενδυτών και του τουριστικού κλάδου, εις βάρος των μόνιμων κατοίκων που βρίσκονται υπό διωγμό.

Μια συντονισμένη επίθεση

Ο εξευγενισμός και η ανάπλαση των Εξαρχείων στοχεύουν στην ολοκληρωτική απονέκρωση της περιοχής, δηλαδή στην εξάλειψη των ριζοσπαστικών της χαρακτηριστικών όπως αυτά έχουν ιστορικά διαμορφωθεί. Τα Εξάρχεια αποτελούν εδώ και πάνω από έναν αιώνα έδαφος ριζοσπαστικοποίησης και ανάπτυξης κινημάτων, έναν χώρο πολιτικής ζύμωσης και αδιαμεσολάβητης έκφρασης με αυτοοργανωμένες-αυτοδιαχειριζόμενες αντιδομές και καταλήψεις. Ο εξευγενισμός και η ανάπλαση των Εξαρχείων στοχεύουν στην ολοκληρωτική απονέκρωση της περιοχής. Έχουν συνδεθεί με συγκρουσιακά-εξεγερτικά γεγονότα, με δράσεις αντίστασης και αμφισβήτησης.

Μέσω του εξευγενισμού επιδιώκεται η "λεηλασία" και η "ισοπέδωση" των Εξαρχείων, που μετατρέπονται σε τουριστικό προορισμό, σε ζώνη αποστειρωμένης, ομοιόμορφης διασκέδασης και κατανάλωσης. Οι ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι υφαρπάζονται από ιδιωτικές εταιρείες και μεγαλοεπενδυτές, οι καταλήψεις εκκενώνονται, οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί ολοένα αυξάνονται, τα airbnb πολλαπλασιάζονται και τα χίπστερ μαγαζιά εξαπλώνονται. Η ανάπλαση καταστρέφει και άλλοτε ιστορικούς χώρους πολιτικής ζύμωσης, όπως είναι το Πολυτεχνείο, με την απομάκρυνση των φοιτητών και με την προσπάθεια μουσειοποίησής του. Το Μουσείο, ιδιωτικοποιείται και επεκτείνεται εις βάρος του δημόσιου χώρου, περικυκλωμένο από ξενοδοχεία - μεγαθήρια. 

Φυσικά, η ανάπλαση των Εξαρχείων συνοδεύεται από σκληρή καταστολή για να καταστεί εφικτή η πάταξη των αντιδράσεων. Έτσι, μπάτσοι περιφρουρούν το εργοτάξιο του μετρό, που καταστρέφει την πλατεία της γειτονιάς. Το μοναδικό που έχει φυτευτεί στον Λόφο Στρέφη, είναι όλα τα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας που προβαίνουν σε face control, σε συνεχείς ελέγχους και τραμπουκισμούς και στην απαγόρευση εισόδου στο εσωτερικό του λόφου (εκτός και αν πρόκειται για τουρίστες). Δεν λείπουν βέβαια οι “προληπτικές” προσαγωγές ατόμων, που απλά δεν ταιριάζουν στην αισθητική τους.

Ο αγώνας μας

Η εναντίωσή μας στη διαρκή καταστολή αλλά και στην προσπάθεια των επενδυτών να λεηλατήσουν την περιοχή των Εξαρχείων, είναι ένας αγώνας καθημερινός. Στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν τον χαρακτήρα της γειτονιάς μας, να μας διώξουν από τα σπίτια μας, να μας απαγορεύουν την πρόσβαση στους κατειλημμένους πλέον, πράσινους και δημόσιους χώρους, απαντάμε με την καθημερινή μας παρουσία και δράση στη γειτονιά που ζούμε, δουλεύουμε, πολιτικοποιούμαστε και αναπτύσσουμε σχέσεις. Στόχος και όραμά μας είναι να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα που εμείς τα ίδια έχουμε δώσει στη γειτονιά μας εδώ και χρόνια, να διατηρήσουμε τον Λόφο του Στρέφη προσβάσιμο σε κάθε ον, ανθρώπινο και μη. Δε δεχόμαστε καμία άλλη εκδοχή του Λόφου, εκτός από αυτήν ενός δημόσιου χώρου, που αποτελεί αγαθό για όλα μας, για τα αμέτρητα σπάνια είδη φυτών που μεγαλώνουν μέσα σε αυτόν, για τις χελώνες του και τα δεκάδες είδη πουλιών που ζουν στα δέντρα του. 

Ο Λόφος του Στρέφη χαμογελάει κάθε ηλιόλουστη μέρα που παιδιά παίζουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο, μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους ή κάνουν πικνίκ κάτω από τα δέντρα του, έφηβοι ενηλικιώνονται χαζεύοντας τα ηλιοβασιλέματα και κάθε λογής σκυλιά κάνουν τη βόλτα τους. Κάθε επιδίωξη για μετατροπή ενός ελεύθερου Λόφου σε έναν επιτηρούμενο από αστυνομία και κάμερες χώρο, που θα φιλοξενεί μόνο τουρίστες και ακριβοπληρωμένα μαγαζιά με τα τραπεζοκαθίσματά τους και που δεν θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση και πολιτικές και κοινωνικές δράσεις μέσα σε αυτόν, θα μας βρίσκει απέναντί της, σταθερά και αποφασισμένα. 

Το δικό μας συμφέρον είναι η απελευθέρωση από το σύστημα που θρέφει την καταπίεση και τον αποκλεισμό, ώστε η ζωή μας να είναι όσο ελεύθερη και άγρια γίνεται, όσο πιο κοντά στη φύση, όσο πιο ανοιχτή στις σχέσεις. 

Η συνέλευση του Λόφου Στρέφη, για να συνεχίσει να τον υπερασπίζεται αποτελεσματικά, χρειάζεται και οικονομική ενίσχυση. Για την προπαγανδιστική της δράση (εφημερίδα, αφίσες, εκδηλώσεις, υλικά, ανακοινώσεις) και για την κάλυψη δικαστικών εξόδων (προσφυγών ενάντια σε Prodea και Δήμο, συλλήψεων μελών της).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΣ!

La colline de Strefi est l’un des rares coins de forêt d’Athènes et c’est le seul d’Exarcheia qui soit aussi un espace public en accès libre. Depuis le 3 octobre 2022, au prétexte de réhabiliter la colline, deux entreprises auxquelles la mairie d’Athènes a offert le chantier s’attellent à la détruire : la société immobilière Prodea Investments et UNISON, entrepreneur de la mairie pour les espaces verts. Par le biais de la privatisation directe ou indirecte des espaces publics, les parcs et les places du monde entier se trouvent réduites à des destinations touristiques. Avec pour conséquence l’expulsion de celles et ceux qui y habitent, y vivent et s’y retrouvent tout au long de l’année.

L'Assemblée Ouverte de Défense de la Colline de Strefi lance une campagne de crowfunding pour soutenir financièrement sa lutte. Cette lutte est freinée par les dépenses exorbitantes liées aux recours judiciaires contre Prodea, aux arrestations de nos membres et aux mobilisations fréquentes. Nous vous invitons à soutenir financièrement notre tentative commune de sauver la colline, Exarcheia et leur histoire de l'offensive la plus brutale et coordonnée que le quartier ait jamais connu.


Qui sommes-nous ?

L'Assemblée Ouverte de Défense de la Colline de Strefi a vu le jour en 2021. Elle fédère la résistance face à ce chantier destructeur afin d’y mettre un terme. Ce nouveau collectif fondé sur les principes d’autogestion et de solidarité organise de nombreuses actions, des rassemblements, bloque les travaux directement et sur le plan juridique, organise des évènements culturels et sportifs, plante des arbres, nettoie la colline laissée à l’abandon par la mairie. Tout cela en relation avec les autres collectifs du quartier, animés par la volonté inébranlable de préserver la colline de Strefi, qu’elle demeure publique et hors des logiques de profit. Cette lutte s’inscrit dans une mobilisation plus large pour que le quartier d’Exarcheia demeure un foyer d’actions politiques et sociales diverses et variées.

Nos interventions auprès des entreprises Prodea et UNISON et nos manifestations pour la protection de la colline et contre la répression policière, la gentrification et la transformation touristique du quartier d'Exarcheia rendent notre présence visible et envoient un message fort :

LA COLLINE DE STREFI RESTERA LIBRE, HORS DE QUESTION QU'ELLE DEVIENNE LA POPRIÉTÉ* DE QUI QUE CE SOIT.

(*tsifliki, en grec, renvoie à un vaste terrain agricole possédé sous l’empire Ottoman par un propriétaire privé)

La destruction de la colline

Depuis le 3 octobre 2022, Prodea Investments, en collaboration avec la mairie d'Athènes, a transformé la colline en chantier gardé par des flics. Ses interventions dévastatrices, avec le soutien sans réserve de la mairie et l'indifférence de l'Office des Forêts, engendrent de sérieux problèmes pour la vie collective de la colline, pour ses oiseaux et pour ses animaux, qui auparavant profitaient d'un environnement forestier et aujourd'hui ont du mal à y vivre.

Les travaux n'apportent aucune solution au principal problème de la colline, à savoir les inondations et l'érosion des sols. Au contraire, les travaux menés à ce jour ont non seulement aggravé la situation mais également dangereusement modifié la physionomie de la colline. Lors de l'installation de réseaux électriques souterrains pour l'éclairage et la vidéosurveillance (CCTV), de profonds fossés ont été creusés sur toute la longueur et la largeur de la colline. Ces fossés ont détruit une grande partie des buissons et des herbacées ainsi que des racines d'arbres. La conséquence de cette destruction, avec celle de plusieurs rochers et l'abattage des pentes, c'est que le peu de terre meuble qui a pu se former dégringole à la moindre pluie. De plus, avec la bétonnisation imminente de la ligne de crête et la destruction des rochers, de rares plantes endémiques disparaîtront, de même que les animaux qui résident là-haut.

Enfin, leur but n'est pas la résolution des problèmes de Strefi mais sa transformation. Faire d'un espace forestier une destination touristique sous surveillance. L’objectif est le même à chaque intervention du maire, Kostas Bakoyannis, dans le centre d'Athènes : place Omonoia, place Syntagma, dans la Grande Allée (Megalos Peripatos), au Lycabette. Un objectif tourné vers l'intérêt des investisseurs et du secteur touristique, aux dépens de la population des habitant·es qui se retrouve persécutée.

Une offensive coordonnée

La gentrification et le réaménagement d’Exarcheia visent à faire mourir le quartier, c’est-à-dire à éliminer sa spécificité telle qu’elle s’est construite historiquement. Le quartier d’Exarcheia favorise depuis plus d’un siècle la création et le développement de mouvements politiques qui construisent des alternatives radicales. C’est un lieu de vie politique et d’expression directe au sein de contre-structures auto-organisées et auto-gérées et de lieux occupés. Son histoire est celle d’évènements conflictuels et insurrectionnels, de résistances et de questionnements. La gentrification met en œuvre le pillage et le formatage d’Exarcheia, qui est transformé en destination touristique, en zone de divertissement et de consommation stériles et standardisés. Les espaces publics, libres, sont accaparés par des entreprises privées et de gros investisseurs, les lieux occupés sont fermés et vidés, les expulsions et les expropriations augmentent soudainement, les airbnb pullulent et les bars hipsters se multiplient. Le réaménagement détruit des lieux historiques de la vie politique, comme l’École polytechnique, dont les étudiant·es sont éloigné·es et qui est peu à peu muséifiée. Le Musée national d’archéologie est privatisé et étendu au détriment de l’espace public, cerné par les chaînes d’hôtels.

Évidemment, le réaménagement d’Exarcheia s’accompagne d’une répression féroce pour étouffer toute résistance. Ainsi, les flics gardent le chantier du métro qui détruit la seule place du quartier. La seule chose qui ait poussé sur la colline de Strefi, c’est les différents corps de police qui font des contrôles abusifs et de l’intimidation permanente, et interdisent l’accès à la colline – sauf pour les touristes. On ne compte plus les interpellations préventives visant les personnes qui n’ont pas le profil désiré.

Notre lutte

Notre opposition à la répression continuelle dans le quartier d’Exarcheia et à son pillage par les investisseurs se traduit par une lutte quotidienne. Face à leurs efforts pour détruire l’identité de notre quartier, pour nous chasser de nos maisons, pour nous interdire l’accès à des espaces verts et publics désormais abandonnés , nous résistons par une présence quotidienne dans le quartier de nos vies personnelles, professionnelles et politiques. Notre objectif et notre vision des choses, c’est de préserver l’identité que nous avons choisi de donner à notre quartier depuis des années, d’assurer l’accès de tous les êtres qui le souhaitent à la colline de Strefi. Nous n’acceptons aucune autre utilisation de la colline que comme espace public, qui constitue un bien pour toutes et tous, au vu des inombrables espèces de plantes rares qui y poussent, au vu de ses tortues et des dizaines d’espèces d’oiseaux qui nichent dans ses arbres.

La colline de Strefi brille sous les rayons du soleil quand des enfants y jouent au basket et au foot, quand petits et grands savourent leur café ou font un pique-nique sous les arbres, quand des jeunes gens grandissent en contemplant les couchers de soleil, que toute sorte de chiens s’y promène et que les chats s’y prélassent au soleil. Nous résisterons à toutes les tentatives à venir de transformation d’une colline libre en espace surveillé par la police et par des caméras, qui n’accueillera que des touristes, des cafés hors de prix et leur encombrant , sans être en libre accès et sans place pour des actions politiques et sociales en son sein.

Notre intérêt, c'est de nous libérer d'un système qui alimente l'oppression et l'isolement, afin que notre vie soit aussi libre et sauvage que possible, aussi proche de la nature et aussi ouverte aux autres que possible.

Pour pouvoir continuer à défendre efficacement la colline, l'assemblée de la colline de Strefi a aussi besoin de soutien économique pour financer la diffusion de son action (journaux, affiches, évènements, matériel, tracts) et couvrir ses frais de justice (recours contre Prodea et la mairie, arrestation de ses membres).

POUR QUE LA COLLINE DE STREFI RESTE LIBRE, PUBLIQUE ET SAUVAGE !

Strefi’s hill is one of the few wild groves in Athens and the only one freely accessible, public gathering space left in the Exarheia neighborhood. Since October 3rd 2022, it is being destroyed by two companies: the real estate company Prodea Investments and Unison (a service provider used by the municipality), using a so-called renovation plan that was granted to them by the municipality of Athens. As it is happening worldwide, through direct or indirect privatization of the public areas, hills and squares are being modified exclusively into tourist sites leaving the residents and locals out of the places they live and socialize every day.

The Open Assembly for the Defence of Strefi Hill is starting a crowdfunding campaign for the financial support of the struggle for Strefi.

The exorbitant costs for legal actions against Prodea Investments, the arrests of our members and the frequent mobilisations are strangling our struggle. For our propaganda activities (newspaper, posters, events, materials, announcements) and to cover legal costs (appeals against Prodea and the Municipality, arrests of its members) we need to cover 5000 euros.

We call on you to financially support the common struggle to save Strefi Hill, Exarchia and their history from the most brutal and coordinated attack the neighbourhood has ever experienced.


Who are we

The open assembly for the defense of Strefi Hill was created on January 2021, with the intent to resist and to stop the devastating works. This new community, guided by self-organisation and solidarity, through countless mobilizations such as direct actions to stop the machines, political and sporting events, care for the hill (tree planting, cleaning) and connection-cooperation with other neighborhood assemblies, is aiming for the hill to remain wild, public, and free from extortion and repression. Doing so, it is participating in the struggle for Exarheia to remain a colourful hood of diverse political and social action, with the everyday implication of its residents and bystanders.

Interventions to the companies Prodea and UNISON (the municipality’s contractor for green spaces), demonstrations for the protection of the Hill and for topics such as police brutality, gentrification and touristification of the neighbourhood of Exarchia, make our presence felt and send out a clear message:

STREFI HILL WILL REMAIN FREE, IT WON’T BECOME ANYONE’S OWN PROPERTY.

The Hill’s destruction

Prodea Investments, in partnership with the municipality of Athens, turned the Hill to a police-guarded construction site on October 3, 2022. Their most destructive interventions, with the full support of the municipality and the complete indifference of the Forestry Department, are creating serious problems to the social life of the Hill and the birds and animals there, that once used to embrace the woodland environment but are now facing extreme difficulties living there.

The suggested works don’t offer any solution for flooding and the corrosion of the soil which are the main problems of the Hill. On the contrary the works so far have not only worsened the situation, but have also altered the character of the Hill to a dangerous degree. Deep ditches have been dug all over the Hill and its slopes for the installation of underground lighting and CCTV networks – this has resulted in the destruction of a big part of the Hill’s vegetation, shrubs, bushes and small trees and plants, as well as their roots, the breaking of rocks that hold the hill together and the cutting of the slopes’ green to a great degree which constitutes the remaining soft soil easy to wash away with the slightest rainfall. Added to this is the threat of the planned cementing of the Hill’s ridge and the destruction of the rocks on the top of the Hill which will wipe the rare endemic plants and animals that nest there out.

Prodea and the municipality’s final aim is anyway not the restoration of the problems Strefi faces, but its transformation from a forest area to a supervised and guarded tourist destination. The same goes for the rest of Mpakogiannis’ (the mayor) interventions in the centre of Athens (Omonoia, Syntagma, Megalos Peripatos – the sidewalk expansion project in the city’s centre, Lycabetus) where investors and the tourism industry benefit on the backs of the permanent residents who are being chased out of the centre of Athens.

A coordinated attack

The gentrification and redevelopment of Exarchia want the complete political sterilisation of the area, meaning the elimination of its radical characteristics as they have been historically formed. For more than a century, Exarchia has been a ground for radicalisation and movement development, a space for political fermentation and unmediated expression with self-organised self-managed anti-structures and squats. The area has been associated with clashes and insurrectionary events, with actions of resistance and defiance.

Through gentrification the ‘pillage’ and ‘flattening’ of Exarchia is pursued, that are turned into a tourist destination, a zone of sterilised, uniform entertainment and consumption. Free, public spaces are getting hijacked by private companies and big-shot investors, squats are getting evicted, evictions and house auctions are becoming more frequent, airbnbs are getting multiplied and hipster shops keep spreading. Redevelopment is also destroying formerly historical spaces of political ferment, for example the Polytechnic university, with the removal of students from its grounds and the attempt to turn it into a museum. The Archaeological Museum is getting privatised and there are plans for its expansion at the expense of public space, whilst it already is surrounded by giant hotels.

The redevelopment of Exarchia is naturally accompanied by hard repression to make the squashing of any resistance possible. Thus, cops guard the construction site of the metro that destroys the neighbourhood’s square. The only thing planted in Strefi Hill is all kinds of bodies/sections of the Hellenic Police that carry out face controls, constant ID checks and intimidating thuggery and forbid the entrance to the inside of the Hill (unless you are a tourist). From the list ‘preventative’ detentions of individuals couldn’t be missed, simply because they don’t fit the cops’ aesthetic.

Our fight

Our opposition to the constant repression and the attempt by investors to loot the area character of our neighbourhood is a daily struggle. In their efforts to destroy the character of our neighbourhood, to kick us out of our homes, to ban us the access to the now-occupied, green and public spaces, we respond with our daily presence and action in the neighbourhood where we live, work, get politicised, organise and develop our relations. Our goal and vision is to keep the character that we ourselves have given to our neighbourhood for years now, to keep Strefi Hill accessible to every being, human and non. We don’t accept any other version of the Hill, other than the one of a public space, that is precious for us all, for the countless species of plants (rare or not) that grow in it, for its turtles and the dozens of birds that live on its trees.

The Hill of Strefi smiles every sunny day when kids play basket- and football in its little court, when old and young enjoy their coffees or picnics under its trees, when teenagers come of age watching the sunsets, when all kinds of dogs or cats relax and naps in his coolness. Every aspiration for the transformation of a free Hill to a police-controlled and CCTV-monitored territory that will only accommodate for tourists and expensive restaurants with their outdoor table seating that eats up space and that will not allow the open access and the political and social actions inside it, will find us against it, firm and determined.

Our interest is the liberation from the system that feeds repression and exclusion, for our lives to be as free and wild as possible, as close to nature as possible, as open to relationships as possible.

The assembly of Strefi Hill, to continue defending it effectively, also needs financial support. For its propagandistic action (newspaper, posters, events, materials, announcements) and for court expenses (legal action against Prodea and the municipality, arrests of its members).

FOR THE HILL TO REMAIN FREE, PUBLIC AND WILD!

La colina de Strefi es una de las pocas arboledas silvestres de Atenas y el único espacio público de libre acceso que queda en el barrio de Exarheia. Desde el 3 de octubre de 2022, está siendo destruido por dos empresas: la inmobiliaria Prodea Investments y Unison (un proveedor de servicios utilizado por el ayuntamiento), utilizando un supuesto plan de renovación que les fue concedido por el ayuntamiento de Atenas. Como está ocurriendo en todo el mundo, a través de la privatización directa o indirecta de los espacios públicos, colinas y plazas están siendo modificadas exclusivamente en sitios turísticos dejando a los residentes y lugareños fuera de los lugares en los que viven y socializan todos los días.

La Asamblea Abierta por la Defensa de la Colina Strefi lanza una campaña de crowdfunding para apoyar económicamente sus actividades sobre la protection del ultimo espacio público y libre del barrio de Exarhia.

Los costes desorbitados de las acciones legales contra Prodea Inversiones (empesa inmobiliaria), las detenciones de nuestras/os compañeras/os y las frecuentes movilizaciones están estrangulando nuestra lucha. Para nuestras actividades de propaganda (periódico, carteles, eventos, materiales, anuncios) y para cubrir los costes legales (recursos contra Prodea y el Ayuntamiento, detenciones de sus miembros) necesitamos cubrir 5000 euros.

Les invitamos a apoyar económicamente el esfuerzo conjunto para salvar la Colina Strefi, Exarchia y su historia del ataque más brutal y coordinado que jamás haya recibido el barrio.


Quiénes somos

La Asamblea Abierta para la Defensa de Strefi se creó en 2021, cuando el Ayuntamiento de Atenas concedio la Colina de Strefi a la empresa inmobiliaria Prodea Inversiones. En casi dos años y medio de actividad, se han realizado actiones variadas como proyecciones, debates, celebraciones, actividades musicales y deportivas y se han coorganizado actividades para niños. Al mismo tiempo, la asamblea, se ocupa de limpieza colectiva de la colina, la instalación de cubos de basura en su interior y la plantación de árboles.

Para presionar a las empresas Prodea Investment y Unison que colaboren con el Ayuntamiento de Atenas para la remodelazación del espacio verde de la Colina Strefi hemos hecho manifestaciones y hemos organizado marchas contra la gentrificación del barrio de Exarchia. Estas actividaded hacen nuestra presencia fuerte y envían un mensaje claro:

LA COLINA SEGUIRÁ SIENDO LIBRE, NADIE SE CONVERTIRÁ EN SU TERRITORIO 

La destrucción de la colina

Desde el Octubre de 2022, la inmobiliaria Podea Inversiones y el Ayuntamiento de Atenas connvertieron la Colina de Strefi en una obra en construcción vigilada por policia. Sus intervenciones destructivas, con la indiferencia del Inspección Forestal, han bloqueado el acceso a la Colina por la gente del barrio y han destrozado los nidos y los alimentos de las tortugas y las aves.

Estas obras no aportan ninguna solución al problemas profundas de la Colina que son las inundaciones y la erosión del suelo. Al contrario, las intervenciones realizadas hasta ahora no sólo han empeorado la situación, sino que han alterado gravamente el carácter de la Colina. Se han cavado zanjas profundas para la instalación de redes subterráneas de electricidad y de CCTV, a lo largo de la Colina, lo que ha provocado la destrucción de gran parte de la vegetación y de las raíces de los árboles, la rotura de rocas y el corte de laderas en pendientes gandes. Este tipo de obras han resultado de que el suelo blando se arrastra con la lluvia. Además, entre los planes de la remodelazación se incluye el cementación de la cresta y destrucción de las plantas endémicas raras y los animales que se ubican allí.

Su objetivo final no es la restauración de los problemas de la Colina de Strefi, sino su transformación de zona forestal en destino turístico vigilado y supervisado. El mismo objetivo persiguen el resto de intervenciones del Mayor Bakoyiannis en el centro de Atenas (Omonia, Syntagma, Megalos Peripatotos, Lycabettus), en beneficio de los inversores y la industria turística, y contra a los residentes permanentes perseguidos.

Un ataque coordinado

La gentrificación y la renovación urbana de Exarchia tienen como objetivo la eliminación de las características radicales tal y como se han formado históricamente. Durante más de un siglo, Exarchia ha sido un terreno para la radicalización y el desarrollo de movimientos, un espacio de fermentación política a través de antiestructuras y okupas autoorganizadas y autogestionadas. El barrio ha estado asociado a acontecimientos conflictivos e insurreccionales, a acciones de resistencia y contestación.

A través de la gentrificación, se busca el "saqueo" y la "nivelación" de Exarchia, convirtiéndola en un destino turístico, una zona de entretenimiento y consumo. Los espacios libres y públicos están siendo secuestrados por grandes inversores, se desalojan casas ocupadas, aumentan los desahucios y las subastas, prolifera Airbnb y se extienden las tiendas hipster. La renovación urbana también está destruyendo lugares históricos de fermentación política, como la Universidad Politécnica, donde se plantea el traslado de estudiantes y la transformacion del edificio en Museo. Por último el Museo Arqueológico Nacional de Atenas, se ha privatizado y a través de su renovación y ampliación va a perder un gran parte del espacio público enfrente.

Por supuesto, la renovación urbana de Exarchia va acompañada de una dura represión policial. La policia vigila las obras del metro, que está destruyendo la plaza del barrio. Lo único que se ha plantado en la Colina de Strefi son todas las fuerzas policiales griegas que controlen el ingreso al interior de la colina (a menos que sea para turistas). Por supuesto, no faltan las detenciones "preventivas" de personas que simplemente no encajan en su estética.

Nuestra lucha

Nuestra oposición a la represión constante y al esfuerzo de los inversores por saquear la zona de Exarchia es una lucha diaria. A su intento de destruir el carácter de nuestro barrio, de expulsarnos de nuestras casas, de negarnos el acceso a los espacios publicos, respondemos con nuestra presencia y acción diarias en el barrio donde vivimos, trabajamos, politizamos y desarrollamos relaciones. Nuestro objetivo y visión es mantener el carácter que nosotros mismos hemos dado a nuestro barrio durante años, mantener la Colina de Strefi accesible a todos y todas. No aceptamos ninguna otra versión de la Colina que no sea la de un espacio público.

La Colina de Strefis sonríe cada día soleado cuando los niños juegan al baloncesto y al fútbol, jóvenes y mayores disfrutan un café o de un picnic bajo de los árboles, los adolescentes miran la puesta de sol y todo tipo de perros pasean. Cualquier intento de convertir un espacio público, en un lugar vigilado por policía y cámaras, nos encontrará en contra.

La liberación del sistema que alimenta la opresión y la exclusion es lo que nos interesa sobre todo así que nuestra vida sea lo más libre y salvaje posible, lo más cercana a la naturaleza posible, lo más abierta a las relaciones posible.

La Asamblea de la Colina de Strefi, para seguir defendiéndola eficazmente, también necesita apoyo economico, para las actividades de promoción (periodicos, posters, eventos, anuncios) y para cubrir los costes legales (acciones legales contra Prodea y el Ayuntamiento, arrestos de nuestras/os compañeras/os).

¡PARA MANTENER LA COLINA DE STREFI LIBRE, PÚBLICA Y SALVAJE!

Der Strefi-Hügel ist einer der wenigen bewaldeten Orte in Athen und der einzige frei zugängliche öffentliche Versammlungsort in Exarchia. Seit dem 3. Oktober 2022 wird er von 2 Unternehmen, der Immobiliengesellschaft Prodea Investments und UNISON, durch eine Spende an die Stadtverwaltung Athen, und unter dem Vorwand der Sanierung des Hügels, zerstört. Wie auf der ganzen Welt werden, durch die direkte oder indirekte Privatisierung öffentlichen Raums, Hügel und Plätze zu reinen Touristenattraktionen und verdrängen so die Menschen, die dort leben und zusammenkommen.

Wir, das offene Plenum für die Verteidigung des Strefi-Hügels, starten eine Crowdfunding-Kampagne zur finanziellen Unterstützung unseres Kampfes.

Die enormen Gerichtskosten aufgrund der rechtlichen Schritte gegen die Firma Prodea, der Festnahme von Genoss:innen und der vielen Interventionen setzen unserem Kampf zu. Für unsere Propagandaaktivitäten und -aktionen (Zeitung, Plakate, Veranstaltungen, Materialien, Ankündigungen) und zur Deckung der Gerichtskosten (Klagen gegen Prodea und die Stadtverwaltung, Verhaftungen unserer Mitstreiter:innen) benötigen wir 5000 Euro.

Wir rufen dazu auf, unseren gemeinsamen Versuch, den Strefi-Hügel, Exarcheia und seine Geschichte vor dem bisher brutalsten und gezieltesten Angriff zu retten, finanziell zu unterstützen!


Wer sind wir?

Das offene Plenum zur Verteidigung des Strefi-Hügels wurde im Januar 2021 gegründet, als die Stadtverwaltung Athens den Hügel an die Investment-Firma Prodea übergab, um Widerstand gegen die zerstörerischen Arbeiten auf dem Hügel zu leisten und sie auch zu stoppen. Unser Plenum ist selbstorganisiert und solidarisch. Durch eine Reihe von Mobilisierungen, öffentlicher Veranstaltungen, Aktionen zur Blockade der Bauarbeiten, kulturellen und sportlichen Aktivitäten, Baumpflanzungen, Aufräumaktionen am Hügel sowie die Vernetzung mit anderen Nachbarschaftsgruppen, sind wir standhaft in unserer Forderung, den Strefi-Hügel öffentlich und frei von Rentabilität und Repression zu halten. Gleichzeitig kämpfen wir dafür, dass Exarchia ein vielfältiger politischer und sozialer Aktionsraum bleibt, mit der Mobilisierung von Anwohner:innen und Freund:innen als treibende Kraft.

Wir machen mit Interventionen gegen die Firmen Prodea und UNISON (Auftragnehmer der Stadt für die Grünanlagen), Demos für den Schutz des Hügels, aber auch Diskussionen über Gentrifizierung und Touristifizierung der Nachbarschaft Exarcheia auf uns aufmerksam und senden eine klare Botschaft:

STREFI BLEIBT FREI – ER WIRD NICHT ZU EUREM SPIELBALL!

Die Situation auf dem Hügel

In Kooperation mit der Stadtverwaltung Athen hat die Prodea-Investments den Hügel seit dem 3. Oktober 2022 in eine von Cops beschützte Baustelle verwandelt. Die wirklich verheerenden Maßnahmen der Prodea, mit voller Unterstützung der Stadt und Gleichgültigkeit seitens der Forstverwaltung, verursachen gravierende Probleme für das gesellschaftliche Leben und das Dasein der Vögel und anderen Tiere des Strefi-Hügels, die einstmals die waldige Umgebung genossen und denen es heute erschwert wird, dort zu leben.

Diese Maßnahmen bieten überhaupt keine Lösung für das Hauptroblem des Strefi-Hügels, nämlich Überschwemmungen und Erdrutsch. Ganz im Gegenteil haben die bisherigen Maßnahmen die Situation nicht nur verschärft, sondern auch den Charakter des Hügels zu einem bedenklichen Grad verändert. Für die Verlegung unterirdischer Leitungen für Beleuchtung und Überwachungskameras wurden über die gesamte Länge und Breite des Hügels Gräben ausgehoben, was zur Zerstörung von Buschvegetation, Wurzelwerk und Felsen, aber auch zu steileren Abhängen geführt hat, wodurch in Folge schon bei leichten Regenfällen die weiche Erde herabrutscht. Gleichzeitig steht die Zerstörung der Gipfelfelsen und die Zementierung des kleinen Hochplateaus unmittelbar bevor, wodurch seltende endemische Pflanzen und Tiere, die dort nisten, verschwinden werden.

Jenseits davon ist allerdings das Hauptziel nicht, die Probleme des Hügels zu lösen, sondern seine Verwandlung von einem waldigen Ort zu einem überwachten touristischen Ausflugsziel. Das gleiche Ziel haben auch die anderen Maßnahmen des Athener Bürgermeisters Bakoiannis im Zentrum Athens (Omonia, Syntagma, der “lange Spazierweg”, Lykabettus), zu Gunsten von Investor:innen und dem Tourismussektor, zu Lasten der geplagten Einwohner:innen.

Ein koordinierter Angriff

Die Gentrifzierung und “Aufwertung” Exarchias zielen darauf ab, das Viertel zu einem künstlichen Ort zu machen; seinen radikalen, historisch gewachsenen Charakter auszulöschen. Exarchia stellt schon seit mehr als einem Jahrhundert ein Ort von Radikalisierung und Entwicklung von Bewegungen dar, ein Gärkessel politischen Brodelns und unvermittelter Ausbrüche, mit selbstorganisierten, selbstverwalteteten Räumen und Besetzungen. Exarchia ist verbunden mit konflikthaften und aufständischen Ereignissen, mit Aktionen des Widerstands und Infragestellung von bestehenden Verhältnissen. Durch die Gentrifizierung wird die Plünderung und Nivellierung Exarchias vorangetrieben, das in einen Touristenort verwandelt wird; in eine Zone sterilen, einheitlichen Zeitvertreibs und Konsums.

Die freien, öffentlichen Orte werden von privaten Unternehmen und Großinvestor:innen gekapert, die besetzten Häuser geräumt; Zwangsräumungen und Versteigerungen werden gleichermaßen mehr, Airbnb-Wohnungen vervielfachen sich und Hipster-Läden machen sich breit. Die “Aufwertung” zerstört außerdem historische Orte politischer Bewegung, wie die polytechnische Universität mit der Entfernung der Studierenden und dem Versuch, sie zu einem Museum zu machen. Das archäologische Museum wird privatisiert und vergrößert auf Kosten des öffentlichen Raums, umzingelt von Hotelungetümen.

Natürlich wird die “Aufwertung” Exarchias von harter Repression begleitet, um Reaktionen zu unterdrücken. So bewachen Cops die Metro-Baustelle, die den zentralen Platz der Nachbarschaft, die Platia Exarchion, zerstört. Das einzige, was auf dem Strefi-Hügel gepflanzt worden ist, sind die griechischen Polizeikräfte, die sich üben in Gesichtskontrolle, ständigen Durchsuchungen und Schikanen und einem Zugangsverbot zum Strefi-Hügel (außer, es handelt sich um Tourist:innen). Selbstverständlich fehlen auch präventive Gewahrsamnahmen nicht von Menschen, die nicht ihren ästhetischen Vorstellungen entsprechen.

Unser Kampf

Unser Widerstand gegen die ständige Repression, aber auch gegen den Versuch der Investitionen zur Ausschlachtung der Nachbarschaft Exarchias, ist ein täglicher Kampf. Auf ihren Versuch, den Charakter unseres Viertels zu zerstören, uns aus unseren Häusern zu schmeißen, uns den Zugang zu den, jetzt besetzten, öffentlichen Räumen und Grünflächen zu verwehren, antworten wir mit unserer täglichen Präsenz und Aktion in der Nachbarschaft, in der wir wohnen, arbeiten; in der wir uns politisieren und Beziehungen knüpfen. Unser Ziel und unsere Vision ist es, den Charakter, den wir selber über Jahre hinweg unserem Viertel gegeben haben, zu erhalten und den Zugang zum Strefi-Hügel für jedes Lebewesen, menschlich oder nicht, zu ermöglichen. Wir lassen keine andere Version des Hügels zu als die eines öffentlichen Raums, der ein freies Gut für uns alle darstellt, für die unzähligen seltenen Arten von Pflanzen, die auf ihm wachsen, für seine Schildkröten und die zig Arten von Vögeln, die in seinen Bäumen leben.

Der Strefi-Hügel lacht an jedem sonnigen Tag, an dem Kinder Basketball und Fußball spielen, Groß und Klein ihren Kaffee oder ihr Picknick unter seinen Bäumen genießen, Jugendliche mit dem Blick auf die Sonnenuntergänge erwachsen werden, und jede Art von Hund seine Runde dreht. Jeder Versuch, einen freien Hügel in einen von Polizei und Kameras besetzten zu verwandeln, der nur noch Tourist:innen und hochpreisige Läden mit ihren Sitzgelegenheiten beherbergt, die den Zugang zu politischen und sozialen Events blockieren, wird uns als Gegner:innen vorfinden; standhaft und entschlossen.

Unser eigenes Anliegen ist die Befreiung von einem System, das die Unterdrückung und den Ausschluss nährt; damit unser Leben so frei und wild wie möglich wird, möglichst nah an der Natur, möglichst offen für unsere Beziehungen zueinander.

Das Strefi-Plenum braucht finanzielle Unterstützung, um den Hügel auch in Zukunft wirksam zu verteidigen. Für Öffentlichkeitsarbeit (Zeitung, Plakate, Material, Veröffentlichungen) und zur Deckung von Gerichtskosten (Klagen gegen Prodea und die Stadtverwaltung, Verhaftungen von Mitstreiter:innen)

… AUF DASS STREFI FREI, ÖFFENTLICH UND WILD BLEIBT!

117% of €5000

€ 5883 reached in total

-323 days left